Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

    Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

    Akülerin uzun süre işlevlerini yerine getirebilmeleri için periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekiyor. Bakımlarını yapmadığınız akü, aracınızın performansını düşürebileceği gibi yolda kalmanıza da neden olabiliyor. Serviste akü bakımı yaptırabileceğiniz gibi basit birkaç adımda akünüzün bakımını kendiniz de yapabilirsiniz.

    1. Akü kutup başlarının temizliğinden emin olun.

    Akü kutup başları oksitlendiğinde akım geçmeyeceği için aracınızın elektrik aksamı
    çalışmamaya başlayacaktır. Oksitlenme sonucu otomobilinizin çekiş gücü düşebilir, ses
    sistemi gibi tesisatlar zarar görebilir. Oksitlenmeyi önlemek için kutup başlarını sıcak su ya da gresle temizlemeniz gerekiyor.

    2. Aküyü metallerden uzak tutmaya özen gösterin.

    Aküler, hassas bir sisteme sahip oldukları için metal ile temasları halinde kısa devre yapabilirler. Yapılarını korumak için akülerin her türlü metalden uzak durması gerekiyor.

    3. Su seviyesini kontrol edin.

    Akünün işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için akü suyunu kontrol etmeniz gerekir. Akü suyu nedir? diye düşünüyorsanız kısaca açıklayalım. Akünün içerisinde olan asit, akü suyu olarak adlandırılır. Zamanla eksilen akü suyunun saf su ile tamamlanması gerekir. Asit, son derece tehlikeli bir madde olduğu için su eklenirken eldiven takılmalı ve huni yardımıyla su ilave edilmelidir. Güvenliğiniz için akü suyunu yetkili bir serviste ekletmeniz tavsiye edilir.

    4. Akü sabitleme aparatını kontrol edin.

    Özellikle ağır vasıta araçlarda akü sabitleme aparatının gevşemesine ya da çıkmasına sıkça rastlanır. Böyle durumlarda araçlarda aşırı sarsıntı ve performans kaybı görülebilir.

    5. Elektrolit seviyesini ölçün.

    Elektrolit seviyesinin akü üzerinde bulunan minimum ile maksimum çizgileri arasında olması gerekiyor. Özellikle sıcak yaz mevsimlerinde elektrolit, buharlaşmanın etkisiyle eksilebiliyor. Elektrolit seviyesinin düşük olduğunu fark ettiğinizde saf su eklemeniz gerekiyor. Saf su eklerken maksimum çizgisini geçmemeye özen göstermelisiniz. Aşırı doldurma sonucunda hücre içindeki sıvı dışarı taşarak araç içindeki kablo ve bağlantılara zarar verebilir.

    6. Voltaj değerini kontrol edin.

    Kapalı sistem bir akü kullanıyorsanız şarj seviyesini ölçmek için voltaj değerlerini kontrol etmelisiniz. Akünün voltaj değerinin 12.4 voltun altında olması aküyü şarj etmeniz gerektiğini gösteriyor.

    Comments are closed.