-
- Tem 19
-
- 0
Bakımsız kuru aküler hakkında bunlara dikkat
Asit veya su ilavesi gerektirmeyen, yani bakıma gerek duymayan kapalı tip akülere bakımsız kuru akü deniyor. Ayrıca VRLA Akü (Valf Regulated Lead Acid – Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü) ismiyle de biliniyor. İç yapısı ve teknolojisine göre iki gruba ayrılıyor: AGM akü ve Jel akü.
Bu tür akülerin en önemli özelliği, asla su ve asit sızdırmamaları. Ayrıca gaz çıkışı da minimum düzeyde. Titreşimlere, sallantıya ve darbelere karşı normal akülere oranla çok daha dayanıklılar. Böylece sorunsuz bir şekilde taşınabiliyorlar.
Bakımsız Kuru Akülerin Kullanım Alanları
Kuru aküler en çok telekomünikasyon ve denizcilik uygulamalarında kullanılıyor. Ayrıca bilgi işlem merkezleri, enerji santralleri, otomotiv sektörü, güvenlik sistemleri, bilgisayar destekli üretim tezgâhları, tıp sektörü, acil durum aydınlatma sistemleri ve akülü arabalar gibi alanlarda da ihtiyaç duyuluyor.
Bakımsız Kuru Aküler Hakkında Teknik Detaylar
VRLA akülerde, şarj ve deşarj işlemleri sırasında gaz, yüksek oranlarda içeride kapalı kalır, dışarı sızmaz. VRLA ismi de bu sistemi gerçekleştiren valf sisteminden geliyor.
AGM (Absorbent Glass Mat) akülerde, sıvı elektrolit gözenekli cam elyaftan imal edilmiş separatörlere emdirilir. Bu separatörler de akü plakaları ile beraber minimum alan kaplayacak şekilde akü hücrelerine yerleştirilir. Böylece AGM aküler, sulu akülere oranla daha az yer kaplar.
Jel akülerde elektrolit, adından da anlaşılacağı üzere jel şeklinde bulunur. Bu özellik sayesinde jel aküler her türlü sarsıntı, titreşim ve sıcaklığa karşı diğer akülere oranla daha dirençli olur.
Jel aküler, denizcilik sektöründe ve güneş enerjisi platformlarında tercih edilir. Bu tür akülerin kutuları da çoğunlukla ABS (Antilonitrin Botadin Sitrin) denilen oldukça dayanaklı bir malzemeden yapılır.
Bakımsız Kuru Aküler Hakkında Gerekli Bilgiler
• Bakımsız kuru akülerin dış kapağı açılmaz. Bu nedenle akü kapaklarının asla zorlanmaması gerekir.
• Bakımsız kuru akülerin her hücresinde, hücreyi atmosferden ayıran bir tapa bulunur. İç basınç 0.08 barı geçerse bu tapalar açılır ve gazı dışarı sızar.
• Bakımsız kuru aküler 20 derece sıcaklıkta (oda sıcaklığı), 16 ay kadar şarj etmeden muhafaza edilebilir. Bu sürenin sonunda kuru akülerin kapasitesi ortalama % 50 oranında düşer.
• Ortalama sıcaklık derecesi 30 ise en fazla 10, 40 ise en fazla 5 ay boyunca şarj edilmeden bekletilebilirler.
• Bakımsız kuru aküler kurşun-asitli akü şarj cihazları ile şarj edilebilirler.
• Aşırı deşarj olmuş veya boş hâldeki kuru aküleri bir haftadan fazla oda sıcaklığında bulunan ortamlarda bırakmamanız şiddetle tavsiye edilir.
Bakımsız kuru akülerin ideal şarj gerilimi, oda sıcaklığında hücre başına 2.3 volttur. Yani 12 voltluk bir kuru akü için şarj geriliminin 13.8 volt olması gerekir. 30 derecede 13.5, 40 derecede ise 13.3 volta düşürmek, kuru akünün sağlığı açısından önemlidir.